Az első tízben végzett Vadász Attila orgonista

A weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola évek óta megszervezi azt a Bach-Liszt nemzetközi orgonaversenyt, melyre idén Vadász Attila, az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola tanára is kijutott.

A pályázati kiírásra az interneten bukkant rá. A nevezéshez meghatározott darabokat tartalmazó CD-t is el kellett juttatnia Németországba.

Az 56 jelöltből végül 18-at találtak alkalmasnak arra, hogy élőben is megmutassa tudását. A résztvevők 70 százaléka ázsiai volt, akik hozták a papírformát, hiszen hatalmas technikai tudással rendelkeznek, emellett a legjobb európai és amerikai egyetemeken tanulnak – tudtuk meg Vadász Attilától.

A művészek több napot töltöttek Weimarban és Erfurtban, ahol más-más orgonán kellett játszaniuk.

Waltershausenben egy több százéves orgonán zenélhettünk, aminek padján maga Bach is ült. Számomra ez volt a verseny csúcspontja! A csodás barokk hangszert nem építették át, hangzása tökéletes volt. Az előválogatót követően még háromszor kellett játszanom – mondta Vadász Attila, aki a versenyt végül a középmezőnyben fejezte be, a kilencedik helyen végzett.

A weimari verseny számára nem annyira szakmai tapasztalatszerzés volt, sokkal inkább arra kapott választ, hogy pszichésen mennyire kezeli jól a helyzetet, illetve, hogy hol helyezkedik el a nemzetközi mezőnyben.

Az ilyesmit nem lehet tanulni, mert amikor olyan világklasszisok ülnek a zsűriben, mint Wolfgang Zerer, David James Christie vagy Hans-Ola Ericsson, akkor az inspiráló szituáció feszültségtelivé is válik – vallotta az orgonaművész, aki alig tért haza, máris új lehetőségek után kutat. Talált is két kiírást. Az egyikre az olaszországi Brixenben kerül sor, ami jobban illik Vadász Attila eredeti profiljához, a régi zene játszásához, míg a liechtensteini verseny Rheinberger orgonaműveire fókuszál majd.

forrás: http://www.komarom.hu/hir.php?hirid=3517

ALAPÍTVÁNYUNK

Az „Összhang” Közművelődési Alapítvány 1993-ban kezdte meg működését. Létrehozói az Egressy Béni Zeneiskola és a Garabonciás Néptáncegyüttes.

EGRESSY TEREM

A 120 fő befogadására képes, színházi előadások fény- és hangtechnikai kiszolgálására is alkalmas, hangversenyzongorával, külön utcai bejárattal és kiszolgáló helyiségekkel rendelkező, kiváló akusztikájú koncertterem.

ISKOLÁNRÓL

Az iskolaév – az általános- és középiskolás gyakorlatot követve – két félévből áll, melyek után nyári szünet következik. A zeneiskolai oktatás szeptemberben kezdődik, és az általános iskolai tanévzárás előtt fejeződik be.

Az „Összhang” Közművelődési Alapítvány

örömmel fogadja minden komáromi és környékbeli zeneszerető és a helyi kultúra fejlesztése iránt elkötelezett támogatója adójának 1%-os felajánlásait.

Adószám: 18601314-1-11

Megtisztelő támogatását ezúton is, illetve előre is köszönjük!

X