Egressy terem

Egressy terem

A 120 fő befogadására képes, színházi előadások fény- és hangtechnikai kiszolgálására is alkalmas, hangversenyzongorával, külön utcai bejárattal és kiszolgáló helyiségekkel rendelkező, kiváló akusztikájú koncertterem a zeneiskolához hasonlóan Egressy Béniről kapta a nevét – a sokoldalú művész Komáromhoz kötődő munkásságának emléket állítva.

Egressy (Galambos) Béni (1814. IV. 21., Sajókazinc – 1851. VII. 17., Pest) nemcsak zeneszerző, hanem librettista, színműíró és –fordító is volt. Tanítóként kezdte pályáját, de hamarosan színésznek állt: kisebb prózai és énekes szerepekben lépett fel. Részt vett a szabadságharcban, 1849. II. 26-án megsebesült a kápolnai csatában. Ez év nyarán Klapka György Komáromban zenekari igazgatóvá nevezte ki. Itt komponálta a Klapka-indulót, valamint közreműködött a Komáromi Lapok szerkesztésében. Komáromi tartózkodására utal még Komáromi emlék című zongoradarabja, valamint a Klapka-induló zongora-átirata Komáromi utóhangok címmel. A szabadságharc bukása után visszakerült a pesti Nemzeti Színházhoz. 1851-ben tüdőbajban hunyt el, sírja a Kerepesi úti temetőben található. Életművéből az Erkel Ferenc operáihoz írt szövegkönyvek (Báthori Mária, Hunyadi László, Bánk bán), a Szózat zenéje, a Magyar Dalvirágok című gyűjteménye, Petőfi-dalok, valamint a már említett Klapka-induló tették nevét mindmáig híressé.

A rendezvényterem működtetőjeként szívesen helyet adunk minden, a helyszín szelleméhez és a fenntartó város jó hírnevéhez méltó kulturális programot. Az Egressy teremben rendezett nyilvános programokat mind az iskolában, mind pedig a helyi írott és on-line médiában rendszeresen hirdetjük. A terem hozzáférhetőségével kapcsolatban a zeneiskola, illetve az „Összhang” Közművelődési Alapítvány adminisztrációját érdemes keresni a Kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségeken.